Voeding

Groentehapjes

Groentehapje

Een baby krijgen is een van de meest ingrijpende en mooiste gebeurtenissen in een mensenleven. Opeens heb je de verantwoordelijkheid over een klein mensje, iets dat vrij beangstigend kan zijn, maar aan de andere kant ook iets prachtigs. Jouw gedrag en manier van opvoeden heeft direct invloed op je baby. Daarom is het belangrijk om al vroeg te beginnen met gevarieerd voedsel. Vanaf een maandje of 4 mag je baby zijn of haar eerste proefhapjes. Dit zijn vaak groentehapjes of fruitpapjes.

Kies voor een gevarieerd eetpatroon

Door te kiezen voor een gevarieerd eetpatroon, ook als het kindje wat ouder wordt, zal je later zien dat hij/zij meer dingen lust. Dit is dus goed voor de ontwikkeling, maar maakt het later ook een stuk makkelijker om met te pot mee te eten. Vanaf een maand of 4 à 5 mag een kindje dus zijn eerste proefhapjes krijgen. Dit is natuurlijk gek, omdat je baby alleen nog maar vloeibare melk gewend was, dus het is soms echt even wennen. Maar al snel zie je dat je kindje het leuk vindt om nieuwe dingen te proberen en gaat het mondje gretig open bij weer een nieuw **fruit- of groentehapje.

Brood, pasta, linzen, bonen, fruit, groentes etc.

Vanaf een maand of 7 à 8 worden de proefhapjes vervangen door echte maaltijden. Je kan je baby dan ook brood, pasta, linzen, bonen et cetera. Omdat hij of zijn ook meer gaat bewegen, denk aan het welbekende tijgeren en kruipen, heeft je baby ook meer calorieën nodig om het vol te houden. De structuur van eten mag inmiddels ook wat grover zijn en ook de hoeveelheden gaan omhoog. Je zal zien dat bepaalde voeding in de smaak zal vallen en andere niet. Forceer hier niks in. Als je kindje iets niet lust, is dat geen enkel probleem. Door alles te laten proeven, wennen ze wel aan de smaken. Maar als ze niet meer moeten, dan stop je gewoon met geven. Het bord hoeft niet leeg.

Opties

Heb je nou geen idee wat je kindje mag en wat niet? Dan zijn er genoeg websites waarop je informatie kan vinden, bijvoorbeeld die van het Voedingscentrum. Let op: dit zijn richtlijnen. Jouw kindje kan prima iets minder of iets meer eten. Geen enkele baby is namelijk hetzelfde. Heb je weinig tijd om vervolgens dit verse eten te bereiden, dan kan je potjes kopen in de supermarkt of eens kijken naar bedrijven die de potjes voor jou kunnen maken. Bij dit soort bedrijven kan je, afhankelijk van de leeftijd van je jonge spruit, potjes bestellen en tot aan je huis laten bezorgen, altijd vers en boordevol goeie voedingsstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *